НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ

ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС

Драги чланови и чланице Уједињених гранских синдиката „Независност“, драги пријатељи, срећан нам Први мај – Међународни празник рада, наш празник!

Ове године, Први мај обележавамо под слоганом „За демократски и раднички рестарт“, на платоу код споменика Димитрију Туцовићу. Важна је симболика у томе што се окупљамо код споменика човеку који је један од првака социјалдемократије у Србији, борац за радничка права, за правду и једнакост и који је инспирација свима који желе да се боре за прогресивне идеје.

Од свог оснивања, Независности никада није недостајало храбрости да изнесе своје ставове о томе како треба да изгледа држава у којој живимо и стварамо и увек смо умели да препознамо пријатеље који нас, у нашој синдикалној борби, подржавају. У новембру ћемо обележити 33 године синдикалног активизма, поносни на оно што смо урадили у прошлости и храбро улазећи у будућност. А да би та будућност била онаква каквој тежимо, ми се свакодневно боримо за права наших чланова и чланица, за њихове боље услове живота и рада, јер синдикална борба за раднике и раднице је борба за бољу Србију.

У стратешком документу „За демократски и раднички рестарт“ који смо усвојили, у новембру прошле године, указали смо на све слабости које постоје у нашем друштву и храбро предложили и законодавној и извршној власти приоритете на којима ћемо инсистирати – од тога како треба да изгледа ново радно законодавство, преко предлога за промену пореске политике, функционисања јавних предузећа, здравства, школства, медијске и културне политике, државне управе, правосуђа и јавне безбедности до пензионе политике.

Наши предлози значе да не бежимо од кључних проблема, већ да смо спремни да допринесемо њиховом решавању. Желимо да поручимо да имамо капацитета за квалитетна решења и да нам је стало да се до њих дође. Демократски, независни синдикати никада нису били препрека развоју друштва, напротив, такви синдикати су темељ демократије и напретка.

Наша отвореност за искрени дијалог не треба никога да завара, једнако тако смо спремни и за све остале видове синдикалне борбе, бранећи право на штрајк и протесте. Заштита сваког нашег члана и чланице и његовог, њеног права на синдикално организовање остаје у врху наших приоритета, уз борбу за безбедно и здраво радно место, квалитетне колективне уговоре, одговарајуће зараде, прогресивно радно и социјално законодавство и борбу против свих видова дискриминације и насиља. 

Имамо право да се питамо и да понудимо одговоре. Организовање, активизам и солидарност ће и надаље бити одреднице Уједињених гранских синдиката „Независност“. 

Хвала члановима и чланицама на поверењу и лојалности – ми свом синдикату верујемо!

Живео Први мај, живела Независност!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*